Reglement verkeersregels en tekens
Hieronder vind je een uitgebreide handleiding wat betreft de verkeersborden en verkeersregels in Nederland. In deze publicatie vind je informatie over de verkeersborden en verkeersregels in Nederland. De publicatie is een verkorte versie van de Wegenverkeerswet 1994 en het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.
De publicatie bevat de volgende onderwerpen:
– verkeersgedrag;
– verkeersregels;
– verkeerstekens;
– aanwijzingen;
– bijzondere bepalingen voor gehandicapten;
– tijdelijke verlaging maximumsnelheid bij verstoring olie-aanvoer;
– milieuzones.
Hiernaast vind je de brochure/folder met daarin de regels met betrekking tot de theorie-examens, praktijkexamens die door het CBR worden afgenomen.
Verkeersveiligheid
Beginnende, veelal jonge automobilisten hebben één van de grootste risico’s op verkeersongevallen, en kunnen een risico zijn voor de verkeersveiligheid. Tot hun 24ste zitten ze zeker in een levensfase waarin ze hun grenzen verkennen. Hun hersenen zijn nog niet getraind in ordenen en vooruitkijken, terwijl ze op hun gevoeligst zijn voor groepsdruk. Ook op de weg handelen ze impulsief. In de auto kunnen ze tegenwoordig worden afgeleid door smartphones en muziek, navigatiesystemen en uitbundige vrienden op de achterbank. Ook moeten ze omgaan met verleidingen van buiten, van alcohol tot slaapgebrek.
Terwijl in sommige landen beperkingen worden gesteld aan blootstelling aan deze factoren, zoals geen passagiers in de auto als je de eerste maanden zelfstandig rijdt (VS), gelden er in Europa geen beperkingen en wordt er enkel over geïnformeerd.
Een moderne rijopleiding zou rekening moeten houden met zulke invloeden op het rijgedrag. Zeker nu jongeren al vanaf een leeftijd van 16,5 jaar mogen leren rijden (2toDrive). Verkeerskennis en voertuigbeheersing vormen slechts het begin.