Nu je eindelijk rijlessen kan gaan volgen, is een van de eerste vragen die mensen stellen: “hoeveel rijlessen heb ik nodig?” Het aantal benodigde rijlessen verschilt namelijk per persoon. De een heeft er genoeg aan 30 en de ander moet er 40 hebben. Dit kan variëren met een aantal meer of minder, maar gemiddeld hebben studenten in Nederland ongeveer 43 lessen nodig. Dit is genomen uit resultaten van een onderzoek onder examenkandidaten van het CBR in 2021. Iedereen leert uiteraard anders en de een heeft juist meer of minder lessen nodig. Vaak is het van belang om dit met de rijinstructeur van je rijschool te bepalen. De rijinstructeur kan het beste een schatting maken op basis van zijn of haar ervaring met andere studenten.
Fysieke handelingen die invloed hebben op de gemiddelde rijlessen
Bij het behalen van je rijbewijs zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. Deze factoren kunnen invloed hebben op het gemiddeld aantal rijlessen dat je nodig hebt. Het is vanzelfsprekend dat je je handen en voeten gebruikt om auto te rijden. Een aantal vanzelfsprekende factoren bij het autorijden zijn remmen, gas geven, schakelen en sturen. Hoe snel je deze factoren leert, heeft uiteraard invloed op het gemiddeld aantal rijlessen dat je nodig hebt. Uiteraard speelt hier de snelheid waarmee je dingen leert een grote rol. De een leert sneller dan de ander en dat is ook niet erg. Als je iets langzamer leert, heb je gemiddeld meer rijlessen nodig dan iemand anders.
Mentale handelingen die invloed hebben op de gemiddelde rijlessen
Naast de fysieke handelingen zijn er ook mentale handelingen die invloed kunnen hebben op jouw gemiddelde aantal rijlessen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn onder andere overzicht van de verkeerssituaties, kennis van de borden en verkeersregels, gevaarherkenning en voertuigbeheersing. Dat is een flinke opsomming, al zeggen we het zelf. In het begin van je rijlessen lijkt dit erg veel, omdat je met van alles en nog wat rekening moet houden. Voetgangers, andere bestuurders en alle regels die daar omheen hangen. Al deze factoren kunnen dan ook een grote invloed hebben op hoeveel rijlessen je gemiddeld nodig hebt. Er kunnen verschillende factoren meespelen waardoor je verschillende mentale handelingen niet onder de knie krijgt. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je gemiddeld meer rijlessen nodig hebt dan een ander.
Gedragsstoornis en de gemiddelde aantal rijlessen
Er kunnen ook altijd mensen zijn met bepaalde gedragsstoornissen. Gedragsstoornissen kunnen variëren van autisme, tot ADHD/ADD en andere stoornissen. Dit zijn dingen waar we vaak zelf niks aan kunnen doen en dat is ook niet erg. Echter kan het wel het een nadelig effect hebben op hoeveel rijlessen je gemiddeld nodig zal hebben. Een voorbeeld hiervan zijn mensen met ADHD/ADD. Zij kunnen bijvoorbeeld last hebben van concentratie problemen. Dat houdt in dat ze na een tijdje geen of een matige concentratie hebben en in het verkeer kan dat levensgevaarlijk zijn. Mensen met autisme kunnen daarentegen weer minder goed overzicht houden onder het rijden. Dit kan wederom erg gevaarlijk zijn. Om deze reden vullen we altijd voorafgaand aan jouw rijopleiding een gezondheidsverklaring in. Op basis van deze gezondheidsverklaring wordt je rijgeschiktheid bepaald. Ook zal er een indicatie gemaakt worden van hoeveel autorijlessen je gemiddeld nodig zal hebben.
Gemiddeld aantal rijlessen voor afrijden
Als je in één keer slaagt, is het vanzelfsprekend dat je geen extra rijlessen meer nodig hebt. Stel dat je niet in één keer slaagt, dan is het aan te raden om het gemiddelde aantal rijlessen voor het afrijden iets te verhogen. Zo kan je nog extra rijlessen eens inplannen en in een aantal lessen de focus leggen op de dingen die extra aandacht nodig hebben. Per persoon kan het variëren hoeveel extra rijlessen er nodig zijn.
Tips gemiddeld aantal rijlessen auto verminderen
Uiteraard hebben we nog een aantal tips waarmee je jouw gemiddelde aantal rijlessen voor je auto kan verminderen.
- Theorie-examen: Vaak een van de dingen waar studenten de meeste moeite mee hebben, is het behalen van hun theorie examen. Door snel je theorie examen te halen, kan je laten zien dat je de theorie goed onder de knie hebt. Hierdoor zullen je praktische handelingen verbeteren.
- 2 uur: Probeer altijd twee uur aan rijlessen voor jezelf in te plannen. Door twee uur achter elkaar te rijlessen kan je echt focussen op het verbeteren van je praktische handelingen.
- Twee keer per week: Probeer ook twee keer per week rijlessen in te plannen. Op deze manier zorg je ervoor dat je handelingen vaker herhaalt en dus sneller leert. Dit is stukken effectiever dan één uur per week in te plannen.